God Jul & Gott Nytt År

Årets julkort från Turistbyrån ser ut så här:


Nu är det jul (igen)...

Julen är en glädjens högtid. Detta mantra måste man upprepa tusentals gånger tyst för sig själv medan man under hela december sliter, planerar, funderar och konsumerar för astronomiska belopp för att inte glömma bort att julen faktiskt inte är ett straff. Varje år har man nästan övertygat sig själv om att man ska fira nästa jul sittandes ensam i hemmet med en bok och en flaska glögg.Men så glimmar den plötsligt, juldagsmorgonen...Som i en mysig film firar man en jul där alla är snälla mot varandra och glada, middagen klaras av, så kommer tomten och allt är frid och fröjd...tills sällskapsspelen tas fram...

Julen är magisk...


Helgen i bilder...jämförande studie.

Under fredagen och halva lördagen snöade det kraftigt, 30-40 cm "tung" nysnö då det var ganska varmt. På lördag eftermiddag var det således dags för snöskottning:


I staden.


På landet.I staden kunde man besöka Tomten och Rudolf.


På landet fick man laga mat utomhus över öppen eld på grund av strömavbrott...efter att ha grävt fram grillen.

Efter allt detta fanns de äntligen tid för lite avslappning:

I staden.


På landet.

Årets Que? När någon påstår att man borde "uppleva tomten" och man automatiskt svarar att man med all säkerhet kommer att uppleva en lång, tung snöskottning...måste man ursäkta sig för att man bor utanför stan och inte vill åka dit hela tiden och "uppleva" och delta i allehanda aktiviteter? Fritid är fri tid...


Det var tider...

Idag på eftermiddagen kom jag på att vi måste ha en arkivbild. Alltså en bild av ett arkiv. Ha! tänkte jag då och gick raskt över till kommunhuset med avsikt att få ta ett snabbt foto av kommunarkivet. Det var inga problem. Men  redan innan nedstigningen i katakomberna under kommunhuset fick jag se en klenod! Ett original kommunvapenmed guld, rentunga och allt. (Det har debatterats om renen ska ha tungan ute eller ej, men nu vet vi!)


Ned i arkivet, och där fanns nästa skatt. Urgamla kommunprotokoll, handskrivna offentliga handlingar från kommunens födelse! Helt otroligt välbevarade...


Då fick jag ett tips om en tredje klenod...den gamla kommunkassan från 1880-talet. I denna kassa förvarades skattepengarna på den tiden. Den måste ha haft god vakt då skatteintäkterna låg på ca 25 000 riksdaler. Vad som förvaras i den nu är ett forsatt mysterium, för den motstod våra försök att öppna den. En säker kommunkassakista med andra ord! Och vacker...


Allt detta bara för att jag ville ha den här (trista) bilden:


Idol-Kevin!

Kevin Borg, världens just nu mest berömda Arvidsjaurbo. Runt 600 personer mötte honom på Arvidsjaurs flygplats i lördags. Det låter inte så mycket, men när man betänker att det nästan är 10% av den totala befolkningen i hela kommunen samt att kommunen har en hög medelålder är det genast mycket mer imponerande.Kevin är en modern hjälte, han är verkligen allt många människor strävar efter: talangfull, glad, självsäker, ödmjuk, artig, snäll med djur och gamla och dessutom känd. Prins Valiant kan slänga sig i väggen :)


Det är stort att vara stor, men större att vara mänsklig.

Det kommer att bli en ruskig nagelbitare på fredag. Idolfinalen visas på bioduk i Medborgarhuset i Arvidsjaur. Kolla låtvalen här: http://www.tv4.se/noje/idol_2008?gclid=CJ-byJXPs5cCFQx3MAodTA7vig

Historia

De senaste dagarna har jag ägnat åt att uppdatera Turistbyråns bildspel. En del tid har nog gått sedan sist. När man börjar fundera på allvar över vilka bilder man ska använda ser man även de gamla på ett nytt sätt...och inser att de är gamla på riktigt. Ett par av bilderna är inte fotograferade med digitalkamera utan "skannade från dia". Jag vet inte riktigt vad det betyder, men det var måhända avancerat och nytt för inte alltför många år sedan.

När de här fantastiska bilderna nu är på väg ut ur bildspelet och in i kuriosaarkivet tänkte jag ge dem ett par sista "minutes of fame" här på bloggen.
Fantastiska bilder...

Och om ni är nyfikna på vilka bilder som förmodligen (inte 100% säker ännu) kommer att ersätta dem:
Nya, lite hårdare bilder...


Storgatan - handen på hjärtat

Storgatan i Arvidsjaur håller på att byggas om. Den ska (enligt planen) bli både vackrare och bättre att köra på. Men som de flesta förändringar är detta inte helt smärtfritt. Många små fåglar kvittrar (ganska argt ibland) om hur mycket sämre det kommer att bli. Men handen på hjärtat, kommer det verkligen att bli sämre? Är det inte bara vår inneboende separationsångest från det som har funnits jämt som talar? Skriv gärna kommentarer!


Förr


Nu


Det bådar gott?

Det var -20 grader idag på morgonen. Och molnigt. Det känns som att något som suttit snett ett tag äntligen rättats till. Förra vintern var när man tänker rätt på saken skandalöst varm, man gick jämt omkring i för mycket kläder och frös knappt en enda gång. Ta bara nyårsafton som exempel...förra vintern var första nyårsafton jag någonsin kan minnas då det var varmare än -20. Man kan tycka att det skulle kännas skönt, nyårsafton är ju traditionellt en dag då man ikläder sig en feststass, men det kändes bara...fel.

Nu har det varit ganska kallt ett tag och dessa -20 och moln ger hopp för framtiden...vi lär frysa om tårna på nyårsafton i år, hurra!


Gryning i Arvidsjaur, -20 och moln...

RSS 2.0